sobota, września 22, 2018

TARTA ZE ŚLIWKAMI POD PIERZYNKĄ


Krucha tarta ze śliwkami pod pierzynką z chrupiących migdałów to świetny pomysł na niedzielne ciasto. Ciasto jest idealnie kruche, słodkie od śliwek. Zamiast śliwek możecie użyć innych owoców, ale myślę, że to właśnie śliwki tutaj najlepiej pasują.

SKŁADNIKI:

130 g zimnego masła
szczypta soli
220 g mąki
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki zimnej wody
0,5 kg śliwek

PIANA Z MIGDAŁAMI:

6 białek
2 łyżki cukru pudru
garść migdałów

Do dużej miski przesiewamy mąkę razem z cukrem pudrem. Dodajemy posiekane zimne masło i szczyptę soli. Wlewamy 3 łyżki zimnej wody i szybko zagniatamy ciasto. Formę do tarty smarujemy odrobiną masła i posypujemy mąką. Ciasto wałkujemy i wykładamy na formę. Nakłuwamy ciasto widelcem i wkładamy na godzinę do lodówki. Gdy ciasto jest już schłodzone, wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. W tym czasie ubijamy pianę z białek i utrwalamy ją cukrem pudrem. Na podpieczone ciasto układamy ciasno połówki śliwek, wykładamy pianę z białek i całość posypujemy migdałami. Wstawiamy do piekarnika. Ciasto jest gotowe gdy piana będzie miała złoty kolor, a boki będą przyrumienione. Tarta idealnie komponuje się z gałką lodów waniliowych. 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 CIASTKARNIA , Blogger