piątek, września 21, 2018

MOCNO CZEKOLADOWE BROWNIE NA JESIENNE WIECZORY


Może pogoda nie jest jeszcze typowo jesienna, ale kto nam zabroni zajadać się już tym pysznym, nieco wilgotnym, mocno czekoladowym brownie. Ciasto jest przepyszne, idealnie komponuje się ze szklanką mleka. Jest bardzo proste w wykonaniu a jego smak rekompensuje wszystko. Koniecznie spróbujcie. 


SKŁADNIKI:

1/4 szklanki kakao 
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru pudru
130 g masła lub margaryny
1 szklanka mąki
100 g czekolady mlecznej
100 g czekolady gorzkiej
100 g czekolady białej
3 jajka

Mąkę przesiewamy do miski razem z proszkiem do pieczenia, kakao i szczyptą soli. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem, ale nie całą czekoladę, zostawiamy kilka kawałków do posypania na wierzchu ciasta. Dodajemy cukier i odstawiamy z ognia, aby troszkę ostygła. Do masy czekoladowej dodajemy po jednym jajku cały czas miksując. Następnie stopniowo dodajemy suche składniki. Gotową masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy wierzch kawałkami czekolady. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na mniej więcej 25 minut. Gotowe ciasto będzie lekko wilgotne. Jeśli lubicie do ciasta możecie dodać orzechy, bakalie. 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 CIASTKARNIA , Blogger