niedziela, września 23, 2018

JOGURTOWE MUFFINKI Z BRZOSKWINIAMI I TRUSKAWKAMI


Bardzo prosty przepis na muffinki jogurtowe z Waszymi ulubionymi owocami, to idealny pomysł, gdy najdzie Was ochota na coś słodkiego. Babeczki są bardzo kremowe, dzięki dodanemu do ciasta jogurtu i słodkie od owoców. Taki przepis możecie modyfikować: zamienić mąkę z pszennej na inną, cukier na jakiś zdrowszy zamiennik, a olej na olej kokosowy. Koniecznie wypróbujcie. 

SKŁADNIKI:

12 SZT.

1 mały jogurt naturalny
1/3 szklanki oleju
2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 jajka
kilka truskawek i połówka brzoskwini

Do jednej miski dodajemy suche składniki: przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier i szczyptę soli. W drugiej misce mieszamy jogurt, olej i jajka. Dodajemy mokre składniki do suchych i całość mieszamy. Jeśli ciasto jest za gęste możecie dolać odrobinę mleka lub wody. Nakładamy ciasto do foremek do 3/4 wysokości. Na babeczki wykładamy kawałki truskawek i brzoskwiń. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut. Muffinki są gotowe, gdy ciasto będzie zarumienione. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 CIASTKARNIA , Blogger